Voor- en nadelen populaire vloerbedekkingen

Overweeg je te gaan investeren in nieuwe vloerbedekking maar weet je niet welke soort je gaat moeten kiezen? De keuzes zijn vrijwel eindeloos aangezien er zo veel verschillende opties zijn als het gaat om vloerbedekkingen. Ga verder met lezen als je wilt weten wat de meest populaire vloerbedekkingssoorten zijn en wat de meest voorkomende voor- en nadelen zij van elke vloersoort. Zo kan je snel en gemakkelijk een keuze maken als je op zoek bent naar nieuwe vloerbedekking voor je woning of je kantoorpand.

De meest populaire vloerbedekkingssoorten

Heb je besloten te investeren in nieuwe vloerbedekking, dan kan je uit verschillende soorten vloerbedekkingen kiezen. De meest populaire keuzes tegenwoordig zijn laminaat, PVC, tegels, tapijt en vinyl. Welke soort vloerbedekking je moet kiezen hangt voornamelijk af van je eigen wensen, je behoeften en je budget.

Laminaat: De voordelen

Eén van de populaire keuzes voor vloerbedekking is laminaat. Laminaat is verkrijgbaar in alle soorten en designs waarbij je uit vrijwel elke gewenste kleur kunt kiezen. Daarnaast is laminaat betaalbaar, eenvoudig zelf te leggen en gemakkelijk schoon te maken. Je kunt laminaat gemakkelijk bij de meeste bouwmarken en online speciaalzaken kopen zonder dat je te veel geld uit hoeft te geven.

Laminaat: De nadelen

Bij laminaat kan je helaas niet uitgaan van een geluiddempende werking. Dit maakt een laminaatvloer minder geschikt voor personen die wonen in een tussenwoning of op een bovenverdieping met buren die last kunnen hebben van contactgeluiden in je huis. Wil je wel dat je vloerbedekking voorzien is van een geluiddempend effect, dan kan je een speciale geluiddempende ondervloer aanschaffen waardoor je laminaatvloer niet meer gehorig is. Een laminaatvloer kan tevens snel beschadigd raken als je met scherpe objecten over de vloer gaat schuiven aangezien laminaat niet krasvast is.

PVC: De voordelen

PVC is een stevige vloersoort waarbij je kunt kiezen uit verlijmd PVC of klik PVC. In geval van klik PVC kan je de plaatsing zelf uitvoeren terwijl je bij verlijmd PVC beter kunt kiezen voor het inhuren van een expert. Een PVC vloer is daarnaast onderhoudsvriendelijk, vochtbestendig, geluiddempend en beschikt voer een lange levensduur. Daarnaast heeft een PVC vloer een geluiddempende werking en heb je geen plinten nodig om een PVC vloer af te werken.

PVC: De nadelen

In bepaalde gevallen vergt de plaatsing van PVC een vakkundige aanpak, wat arbeidskosten met zich meebrengt. Het gaat hierbij om verlijmd PVC, maar gelukkig vallen deze kosten wel mee als je rekening houdt met de lange levensduur van de vloer. Daarnaast hangt er een vrij duur prijskaartje aan PVC vloerbedekking en zijn PVC vloeren niet krasbestendig waardoor krassen snel te zien zijn op je vloer.

Tegels: De voordelen

Als je voor een tegelvloer gaat, dan kan je uitgaan dat je vloer onderhoudsarm en vochtbestendig is en daarnaast ook gemakkelijk te reinigen is. Daarnaast zijn de mogelijkheden qua kleuren en designs eindeloos en kan je een tegelvoer gemakkelijk zelf leggen als je de tegels maar goed waterpas legt. Een tegelvloer brandt tevens niet, is hygiënisch en antistatisch.

Tegels: De nadelen

Je gaat wel moeten onthouden dat tegels niet gemakkelijk te vervangen zijn, wat een tegelvloer minder duurzaam maakt. Daarnaast kan een tegelvloer koud en hard aanvoelen en moet je goed oppassen met slipgevaar, vooral als de vloer nat is. Wil je slipgevaar voorkomen, plaats dan antislip strips op je tegelvloer om de risico’s te beperken.

Tapijt: De voordelen

Tapijt is een zeer populaire optie tussen de vele soorten vloerbedekkingen waarbij je kunt uitgaan van een snelle en gemakkelijke plaatsing. Je kunt een tapijtvloer ook gemakkelijk vervangen of meenemen naar een nieuw adres als je gaat verhuizen. Daarnaast voelt tapijt warm en zacht aan onder je voeten en hoef je niet veel geld te betalen voor een tapijtvloer. Een tapijtvloer heeft ten slotte een geluiddempende werking waardoor irritante contactgeluiden binnenshuis blijven.

Tapijt: De nadelen

Er komen ook een aantal nadelen kijken bij een tapijtvloer. Een tapijtvloer vangt namelijk veel stof op aangezien de stofdeeltjes zich aan de oppervlakte en in de vezels van het tapijt hechten. Dit is niet aangenaam voor personen die last hebben van allergieën. Daarnaast zijn vlekken in tapijt niet gemakkelijk te verwijderen zonder dat je veel geld uit gaat moeten geven aan een expert. Wil je de levensduur van je tapijt verlengen, zorg dan voor periodiek onderhoud.

Vinyl: De voordelen

Bij het kiezen van een vinylvloer kan je uit meerdere soorten, kleuren en motieven kiezen aangezien de mogelijkheden uitgebreid zijn en je voor elk soort interieur en woningstijl wel een geschikte vinylvloer kunt vinden. Daarnaast is vinyl vrij goedkoop en duurzaam en kan je van een geluiddempend effect uitgaan. Een vinylvloer is daarnaast gemakkelijk schoon te houden en eenvoudig te vervangen.

Vinyl: De nadelen

Helaas is een vinylvloer minder makkelijk te repareren als er sprake zijn van ernstige beschadigingen op de oppervlakte en kan je uitgaan dat deze voersoorten zeer statisch zijn. Vinylvloeren zijn tevens moeilijk recyclebaar aangezien er bij verbranding giftige chloorwaterstoffen vrijkomen die gevaarlijk zijn voor het menselijk lichaam. Vinyl is daarnaast minder duurzaam als je een vergelijking maakt met andere soorten vloerbedekkingen en je moet ook rekening gaan houden met mogelijke kwaliteitsverschillen in de vloer.

Zoals je al kunt lezen zijn er verschillende soorten vloerbedekkingen waar je uit kunt kiezen als je wilt gaan investeren in een nieuwe vloer. Weet je niet zeker of je een geschikte keuze maakt, dan kan je het best eerst contact opnemen met een specialist zodat je voorzien wordt van professioneel advies. De beste manier om een specialist te vinden voor de legklus is door in je eigen buurt rond te kijken en zoeken naar de beste specialisten en offertes aan te vragen. Maak met de offertes die je hebt gekregen eerst een offerte en vergelijk alle opties goed voordat je definitief een keuze maakt. Zo kan je namelijk een beter beeld krijgen van alle mogelijkheden en kiezen voor de optie met de beste prijs-kwaliteitsgarantie en flink op de kosten van je nieuwe vloerbedekking besparen.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.