Harde vloerbedekking

Zachte vloerbedekking kan dan wel comfortabel aanvoelen, maar door te kiezen voor harde vloerbedekking ben je ook verzekerd van een prachtige vloer die jarenlang meegaat, amper onderhoud vergt, stevig is en beschikbaar is in elke soort en kleur. Wil je weten wat er allemaal komt kijken als je kiest voor harde vloerbedekking? Ga verder met lezen als je hier alles over te weten wilt komen.

Soorten harde vloeren

We kunnen verschillende soorten harde vloerbedekkingen onderscheiden. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan tegels, een gietvloer, steentapijt, natuursteen of woonbeton. Daarnaast kan je ook gaan voor semi-harde vloerbedekkingssoorten zoals PVC, vinyl, hout, laminaat of marmoleum. Elk van deze soorten harde vloerbedekkingen zijn in verschillende afwerkingen verkrijgbaar waardoor de mogelijkheden vrijwel eindeloos zijn.

Voordelen en nadelen van harde vloerbedekking

Kies je voor het plaatsen van harde vloerbedekking, dan kan je van een aantal interessante voordelen maar ook wat nadelen uitgaan. Hieronder tref je een indicatie van de meest voorkomende voor- en nadelen van harde vloerbedekkingen:

Voordelen Nadelen
Er is minder ophoping van stof, wat harde vloerbedekking geschikt maakt voor mensen met allergieën. Harde vloeren zijn helaas niet geluiddempend waardoor irritante contactgeluiden binnenshuis bij de buren te horen zijn.
Je kunt een uniek effect creëren met harde vloerbedekking. De kosten voor bepaalde harde vloerbedekkingssoorten lopen gauw op.
Harde vloerbedekking brengt een gezellige uitstraling met zich mee. Bepaalde soorten vloerbedekkingen zijn minder veilig aangezien je hard kunt vallen op de grond.
Je kunt de meeste harde vloerbedekkingssoorten combineren met vloerverwarming.
Harde vloerbedekkingssoorten zijn gemakkelijk te onderhouden.
De vloer voelt comfortabel aan, zeker als je ook aan isolatie denkt.

Let op het gebruik

Overweeg je harde vloerbedekking, dan dien je eerst te letten op de intensiteit van het gebruik van de vloer. Of je voor harde of zachte vloerbedekking gaat hangt voornamelijk af van hoeveel mensen en hoe vaak er lopen over de vloer. Wordt er intensief over de vloer gelopen, dan kan je het beste kiezen voor harde vloerbedekking. Harde vloerbedekkingen kunnen goed tegen een stootje en zijn dan ook ideaal voor intensief gebruik.

Vloerverwarming

Wil je ook voor vloerverwarming gaan of heb je al vloerverwarming en wil je nieuwe vloerbedekking plaatsen, dan is het slim om voor harde vloerbedekking te kiezen aangezien de meeste soorten vloerbedekkingen uitstekend combineren met vloerverwarming. Hierdoor hoef je ook met harde vloerbedekking nooit meer last te hebben van koude blote voeten op een harde vloer.

Het onderhoud en allergie

Let altijd goed op de mate van onderhoud aan de vloer in je huis. Ben je iemand die vaker schoonmaakt, dan kan je beter voor zachte vloerbedekking kiezen maar als je een onderhoudsvriendelijke vloer wilt dan zijn de meeste harde vloerbedekkingssoorten ideaal. Harde vloerbedekkingen zijn namelijk gemakkelijk schoon te houden en daarnaast zal vuil en stof zich niet aan de oppervlakte van de vloerbedekking hechten. Dit maakt harde vloerbedekking zeer geschikt voor mensen die last hebben van allergieën.

De veiligheid

Harde vloeren zijn over het algemeen vele malen veiliger dan de meeste zachte vloerbedekkingssoorten. De meeste harde vloeren zijn antislip waardoor je minder snel uitglijdt over de vloer. Je kunt hierbij zelf aangeven hoe veilig je de vloer wilt hebben door te kiezen voor het aanbrengen van een bepaalde beschermende toplaag.

Comfort versus de veiligheid

Zachte vloeren zijn over het algemeen comfortabeler en warmen, maar vergeet niet dat zachte vloerbedekking net iets minder hygiënisch is dan harde vloerbedekking waarbij stof en vuil amper op de oppervlakte hecht. Daarnaast kan je een harde vloer gemakkelijker schoonhouden en hoeft harde vloerbedekking niet veel te kosten, zeker niet als je uitgaat van een stevige en duurzame vloer die jarenlang meegaat en mooi blijft.

Zelf leggen of een expert inschakelen?

Als je beschikt over de juiste mate van ervaring en kennis, dan kan je zelf de plaatsing van je nieuwe harde vloerbedekking uitvoeren. Vergeet niet dat je ook voldoende tijd vrij moet maken, de juiste materialen in huis moet halen en de correcte gereedschappen moet hebben. Wil je echter verzekerd zijn van een correcte plaatsing, garantie op het werk, hoogwaardig materiaal en een efficiënte en professionele werkwijze? Schakel dan liever een expert in voor het leggen van harde vloerbedekking.

Een betrouwbare expert vinden

Heb je besloten om een expert in te schakelen voor de plaatsing van harde vloerbedekking, dan kan je beter kiezen voor een expert die betrouwbaar is. Je kunt uitgaan dat een expert te vertrouwen is als:

  • Er sprake is van relevante keurmerken in de vloerbedekkingsindustrie.
  • De expert lid is van een bepaalde brancheorganisatie in Nederland.
  • Het gaat om een lokale expert met plaatselijke ervaring en contacten.
  • Je online reviews of beoordelingen kunt vinden over de expert.
  • Je een vergelijking maakt en daar de beste specialist uitkiest.
  • Je voldoende garantie krijgt op je nieuwe vloerbedekking.

Besparen op de kosten

Harde vloerbedekking kan al gauw veel geld kosten naarmate de oppervlakte van de vloer ook groter is. Wil je de kosten van harde vloerbedekking zo laag mogelijk houden, dan kan je gebruik maken van de onderstaande bespaartips:

  • Vergelijk offertes van meerdere experts en kies de meest voordelige optie uit het rijtje.
  • Ga voor een lokaal bedrijf in plaats van een landelijk bedrijf om op de kilometerkosten te besparen.
  • Probeer te gaan voor kwantumkorting door de buren te overtuigen om ook te investeren in een nieuwe vloer.
  • Onderhandel met de specialist over de kosten van je harde vloerbedekking.
  • Ga op zoek naar acties en aanbiedingen op harde vloerbedekkingen.
  • Help de specialist een handje uit door zelf bepaalde taken uit te voeren waardoor de specialist minder lang bezig is.

Overweeg je te investeren in harde vloerbedekking en weet je niet wat de eerste stap is? Start dan bij het zoeken van meerdere specialisten in je eigen regio, vraag offertes aan en maak een vergelijking op basis van je budget, je keuzes en je behoeften zodat je kunt kiezen voor de deal met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Wil je het meest op de kosten besparen, dan dien je eerst offertes te vergelijken voor je kiest!

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.